top of page

Slaapoefentherapie

Kinder-slaapoefentherapie (0-18 jaar)

Kinderhersenen zijn continu in ontwikkeling. Mede hierdoor slapen kinderen méér en op andere tijden dan volwassenen. Niet ieder kind slaapt in hetzelfde ritme als een leeftijdsgenoot, maar essentieel is dat er aan de slaapbehoefte in uren is voldaan. Tijdens de slaap verwerken kinderen wat zij overdag geleerd en mee gemaakt hebben. Ook herstellen kinderen mentaal en lichamelijk tijdens in de slaap. Slaap is dus belangrijk voor de algehele ontwikkeling van baby’s, peuters, kleuters, basisschool kinderen en pubers.

little-girl-bed-with-soft-toy-emotions-c

Slaapproblemen

Kinderen kunnen moeite hebben met inslapen, doorslapen, te vroeg wakker worden of een combinatie van deze drie. Denk hierbij aan heel moeilijk naar bed gaan, niet in bed willen blijven, ’s nachts aan het ouderlijk bed staan, angstig zijn of nachtmerries hebben. Pubers willen nog weleens heel laat naar bed gaan of te lang uitslapen. Zowel jonge kinderen als pubers kunnen slaapritme problemen hebben.

 

Slaapproblemen zijn niet alleen vervelend voor ouder en kind, op de lange termijn kan een slaapprobleem nadelige gevolgen hebben zoals: vermoeidheidsklachten, gedragsproblemen, opvliegendheid, ongeremdheid, concentratieproblemen, verminderde leerprestaties, verminderde weerstand en hoofdpijn.

lego-sleeping-wallpaper-preview.jpg

De behandeling start met een intake gesprek waarin we bespreken wat het probleem en de hulpvraag is. Door middel van een slaap-waakkalender wordt gekeken of er voldoende slaapuren gemaakt worden. Hierna wordt een passend behandelplan gemaakt in samenspraak met de ouders.

We werken aan slaapgedrag, de duur, de kwaliteit en het tijdstip van de slaap. Zowel de invloeden van de dag als de nacht nemen we in onze 24-uurs aanpak onder de loep.  De therapeut kan jou als ouder helpen door je te informeren en te adviseren over onder andere: gezond slaapgedrag, structuur geven aan dag en nacht, ontspanningsoefeningen om (samen) te doen en het gebruik van slaaphulpmiddelen zoals helpende boekjes, speciale wekkers, spelletjes tegen angst, slaapkaarten, kussens, dekens of knuffels.

 

Persoonlijke betrokkenheid vinden wij heel belangrijk. Tijdens de behandelperiode houdt de therapeut nauw contact met de ouders totdat het doel bereikt is.

cute-sleeping-baby.jpg

Behandeling

website banner.png
website banner.png
website banner.png
website banner.png

© 2021 Kinderoefentherapie Zaanstreek Noord

bottom of page