top of page

Kinderoefentherapie bij baby's

Gedurende het eerste levensjaar leert een baby onvoorstelbaar veel; eerst lachen, gezichten herkennen en grijpen, en later eten met een lepel, kruipen en lopen. Ieder kind doet dit op zijn eigen manier, en in zijn eigen tempo. In onze praktijk worden veel baby's gezien waarbij de motorische ontwikkeling anders verloopt.

IMG_3596.jpg

Voorkeursligging

Meestal betreft dat baby’s met een voorkeursligging of voorkeurshouding. Een voorkeurshouding kan ervoor zorgen dat je kindje een afgeplat hoofdje ontwikkelt. Dit is enkel een cosmetisch probleem, omdat we het gewoonweg minder mooi vinden,

maar een voorkeurshouding kan ook motorische gevolgen hebben.

IMG_3614.jpg
IMG_3511.jpg

Motorische achterstand

Een baby met een voorkeur beweegt zijn armen en benen soms niet evenveel, kan niet goed recht liggen en houdt zijn hoofd niet goed in het midden. Het eenzijdig bewegen van een baby kan zo uiteindelijk een belemmeringen vormen voor zijn verdere ontwikkeling Het gevolg hiervan kan zijn dat je kindje moeite krijgt met het roteren van het lichaam en hierdoor niet kan omrollen, tijgeren, kruipen, zitten en staan. Oftewel: de hele motorische ontwikkeling wordt vertraagd. 

Behandeling

Bij de behandeling van baby’s staat het stimuleren van de motorische en zintuigelijke ontwikkeling centraal. Samen doen we oefeningen ter vermindering van de afplatting van het hoofd en de voorkeurshouding. Daarnaast krijgt u van ons advies over de hantering en positionering van uw kind voor het verbeteren van de motoriek. 

Betreft het een motorische achterstand met een andere oorzaak, dan bouwen we de therapie op door de grenzen voorzichtig op te zoeken en deze telkens iets te verleggen. Door veel te herhalen zal de baby de achterstand sneller inhalen. 

IMG_3486.jpg
website banner.png
website banner.png
website banner.png
website banner.png

© 2021 Kinderoefentherapie Zaanstreek Noord

bottom of page